Desentralisert sjukepleiarutdanning

Universitetet i Sørøst-Norge

Foto Universitetet i Sørøst-Norge

"I juni fikk femten universiteter og høyskoler tilsammen hundre millioner kroner til såkalt "fleksible utdanningsprogram». Pengene ble bevilget av Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning), som vurderte totalt seksti søknader fra sytten universiteter og høyskoler.

Institutt for sykepleie- og helsevitenskap ved USN fikk så mye som 5,6 millioner kroner til prosjektet «Bærekraftig sykepleierutdanning: Fleksibelt og desentralisert studietilbud til distriktene».

Digitalt oppstartsmøte

Tirsdag 15. september møttes representanter fra fakultet for helse- og sosialvitenskap og aktuelle kommuner, fylkesmenn og organisasjoner til oppstart via den digitale plattformen Zoom.

Viserektor Kristian Bogen sier prosjektet treffer midt i det som er et av USNs viktigste oppdrag: nærhet til omgivelsene og utvikling av studietilbud som arbeidslivet etterspør.

Spiller på lag med distriktene

– Dette er noe som har vært etterspurt lenge, så vi opplever et tydelig ønske og behov i distriktskommunene. Her har vi en mulighet til å etterkomme det ønsket, og utforme en utdanning som spiller på lag med distriktene. Målet er å utdanne flere sykepleiere som vil fortsette å bo og arbeide i disse kommunene. Vi har en klar ambisjon om å skape noe helt nytt. En modell for hvordan universiteter og høyskoler kan utvikle utdanninger i Distrikts-Norge, sier Bogen.
Pro rektor Nils Kristian Bogen leder styringsgruppen for fairtrade ved USN
Viserektor Kristian Bogen. (Foto: USN/Tine Poppe).

Han mener det ligger store muligheter for samarbeid og utvikling av ny kunnskap, gjennom at USNs fagpersoner jobber sammen med kommuner, organisasjoner og primærhelsetjenestene.

– Sammen kan vi bidra til å skape et likeverdig helsetilbud uavhengig av hvor du bor, og gjøre distriktene til attraktive steder å bo og jobbe, sier Bogen.

Feiret med norsk flagg

Et sted som allerede nå peker seg ut som en aktuell kandidat, er Torpomoen på Ål i Hallingdal. USNs helseforskere har jobbet tett med helsetjenestene på Ål i mange år, blant annet gjennom å utvikle tilbudet til mennesker med demens. På møtet deltok både rådmann Karsten Popp-Dideriksen og leder for regionrådet i Hallingdal, Jan Olav Helling. De var ivrige etter å komme i gang, og Popp-Dideriksen hadde til og med tatt med seg et norsk flagg for å feire den gode nyheten.

Også flere kommuner i tidligere Telemark var med på møtet, og reaksjonene fra distriktskommunene var samstemte: – Dette er et tilbud vi har ventet på, og som vi trenger.

Du finn heile artikkelen her