Ål kommune treng meddommarar

til lagmannsretten, tingretten, jordskifteretten og skjønnsmenn

Etter eit kommunestyreval skal det veljast nye meddommarar og skjønnsmenn. Vi treng personar mellom 21 – 70 år som er villige til å gjere ei samfunnsplikt, og vi oppfordrar sterkt til å melde deg om du er samfunnsengasjert og har lyst til å gjere ein jobb. Vi treng personar i alle aldersgrupper og spesielt dei under 40 år, - statistikken seier at dei i førre periode var underrepresentert.

Kva er ein meddommar
Meddommar (lekmann) er ein ikkje juridisk person som saman med fagdommar er med på å treffe avgjersler i rettssaker. Du kan rekne med å bli innkalla fleire gongar i året. Dei fleste rettsaker varar ein til tre dagar, i enkelte tilfelle noko lengre.

Tingretten
Som meddommar i tingretten er du ein av to lekmenn som skal dømme i straffesaker saman med ein fagdommar.

Lagmannsretten
Som meddommar i lagmannsretten er du ein av fire meddommarar som skal dømme i straffesaker saman med tre fagdommarar. Dette betyr at du skal avgjere skyld i dei alvorlegaste straffesakene, som har ei strafferamme på over seks års fengsel.

Rettigheitar
Å vere meddommar er ei samfunnsplikt. Du får normalt fri frå ditt ordinære arbeid, med godtgjersle for tapt arbeidsforteneste, med erstatning for legitimere tap.

Kven kan vere meddommar/skjønnsmann

• Du som er mellom 21 – 70 år ved valperioden si start i 2021

• Øvre aldersgrense gjeld ikkje skjønnsmenn.
  • Du må ha røysterett og vere innført i folkeregisteret med bustadadresse Ål

• Ha tilstrekkeleg med norskkunnskap

• Ikkje straffedømt

Skjønnsmann
Du kan som skjønnsmann og sitje i lagmannsretten eller tingretten
Her ynskjer vi du har følgjande kompetanse og innsikt i:

• Jord og skogbruk

• Bygningsfag ( byggfag, tømrar, ingeniør, takstmann, entreprenør)

• Anlegg ( veg, vatn, avløp)

• Verdifastsetting av fast eigedom

• Regulering / plan / byggesaker

• Rekneskap / økonomi / revisjon / bank / finans

• Helsefagleg bakgrunn

• Geoteknisk kompetanse

Jordskifteretten
Kva saker handsamar jordskifteretten:

• Ny utforming av eigedomar

• Bruksordning og felles tiltak ( beite, jakt, fiskerettigheitar, utbetring av vegar bl a )

• Eigedomsdeling

• Grensefastsetting

• Rettsutgreiing

• Skjønn

Ynskjer  du å bli meddomar - skjønnsmann i Ål?
    Meld di interesse eller foreslå kandidatar til oss. Har du spørsmål, kontakt: Servicetorget, Ål kommune, tlf 32 08 50 00 eller send e-post til : postmottak@aal.kommune.no innan 17. april 2020.